דלג לתוכן
אתר זה לא תומך בגרסאות ישנות של אינטרנט אקספלורר
מומלץ להשתמש בדפדפן גוגל כרום או פיירפוקס מוזילה
(או באינטרנט אקספלורר / edge עדכני)

מהי שמחה ולמה צריך את זה בכלל?

מה זה שמחה? בדקתי במקומות שונים מהי ההגדרה למושג המופשט שנקרא שמחה ונתקלתי בשלל הגדרות:

מהמילון:

1.    שמחה היא מצב רוח טוב וחיובי, דיצה, צהלה, רינה

2.    שִׂמְחָה היא רגש חיובי שבו האדם נתון במצב רוח מרומם, לרוב בעקבות התרחשות וחוויה שהוא מפרש אותה כחיובית מבחינתו באחד מהיבטי חייו

3.    מצב נפשי טוב של מרץ וחיוניות. השמחה מתקשרת לשלמות ולסיפוק, הבאים כשהאדם חש שיש לו את כל שהוא מבקש

מהיהדות:

1.    אדמו”ר חסידי מלפני כמה דורות הגדיר ששמחה היא: “עונג פנימי”.

2.    רב קוק בפירושו על הגמרא ‘עין אי”ה’ שבת א’ אות צז אומר:
“שני מינים יש בעונג ואושר, המין האחד הוא המורגש בנפש באופן מתון, ממלא אותה קורת רוח ותקוה טובה אבל אין עמה רעש והמיית חיי שמחה והרגשת עונג עמוק ומרעיש, ויש מין עונג שבא אל הנפש בשטף וחזקה וממלא אותה עז ועליזת ששון בהרעשה. והנה אלה המינים יש להם יחש באמת אל ערך התדיריות והמקריות שבחיים…”

התפתחות רוחנית:

“שמחה היא צליל פנימי שאתה משמיע תוך כדי תנועתך במהלך היום. נתיב השמחה עוסק בזמן הנוכחי, לא בזמן העתידי” לחיות מתוך שמחה – סאנאיה רומן.

אם נקרא שוב את כל ההגדרות נמצא שיש דמיון וחיבור ביניהן :

שמחה היא רגש/תחושה פנימית בזמן הנוכחי, היא סובייקטיבית כי היא קשורה לאופן בו אדם תופס את מציאות חייו, ויש בה רבדים ועומקים שונים (מתון או חזק, שטחי או עמוק).

אין זו פעם ראשונה שאנו מבינים כי זו לא מציאות חיינו שקובעת כיצד נרגיש, אלא האופן שבו אנו תופסים את מציאות חיינו. מכאן, שיכול להיות מצב בו שני אנשים יחוו את אותו אירוע חיובי (מילה שיש בה כבר פרשנות, אני יודעת) בחייהם (חתונה למשל) באופן שונה, האחד יחווה אותו כאירוע שמח והאחר כאירוע עצוב. אם זה פנימי וסובייקטיבי, סימן שיש לי אפשרות בחירה כיצד לראות ולפרש את מציאות חיי. האם אתם מאושרים בעשייה המקצועית שלכם? מה זה להיות מאושר מבחינתכם: להרוויח הרבה כסף? להגיע להישגים? להיות בתפקיד שמשפיע ומחולל שינוי? אצל כל אחד מכם התשובה תהיה שונה, ותלויה באישיות, בצרכים, בתפיסות העולם, בחינוך, בגנטיקה ובעוד הרבה משתנים.

מחקרים מוכיחים כי 50% מרמת האושר שלנו היא גנטית, עוד 10% קשור בנסיבות חיינו ו 40% נמצא במעגל ההשפעה והבחירה שלנו. 40% זה המון !!! זה אומר שגם אם נולדתי למשפחה שאינה מיטיבה איתי וגם אם החיים זימנו לי צרות בצרורות, יש לי עדיין מקום לבחור לחיות את החיים שלי באושר ושמחה. למה זה שווה? כי מחקרים אחרים מוכיחים שאנשים מאושרים הם אנשים בריאים יותר, מצליחים יותר ומנהלים מערכות יחסים טובות יותר. אז אני קניתי, רוצה להיות יותר מאושרת ובריאה בחיי! השאלה היא איך עושים את זה?

בדיוק בשביל זה פיתחתי את מודל ה ש.מ.ח.ה. מודל שלקח לו זמן להיכתב. לקח לי זמן להבין שזה מה שאני עושה כל חיי: נתקלת במשברים וקשיים ומניעה תהליכים שעוזרים לי לחולל מחדש שמחה וכוחות. לקח לי זמן להבין שבמשך כמה שנים אני עושה את זה גם עם אחרים, עוזרת לאנשים לצאת ממצבי חיים מורכבים וקשים ולהניע מחדש את היכולת למצוא שמחה בחייהם. אז אחרי שראיתי שזה עובד במציאות, בדקתי מה הדפוס של התהליכים הללו שעשיתי בעצמי ולאחרים, מה השלבים שאנחנו עוברים בתהליך שמתחיל במשבר וממשיך בכוחות ובצמיחה. התברר לי שזה תהליך מעגלי, שאחת לכמה זמן (בדרך כלל בגלל קושי או אתגר או שחיקה) אנחנו נדרשים להניע אותו. הבנתי שזה מודל שיכול לשמש כל אחד באופן עצמאי לשמירה עצמית ולחיזוק, שלא נדרש איזה “גורו” או “מנטור” שיעזור לכם לצאת ממשברים כי אתם יכולים לעשות זאת בעצמכם. מה אתם כן צריכים?

החלטה, בחירה ברורה ואמיצה שאתם בוחרים לחיות טוב ושמח, שאתם בוחרים בעצמכם ולא מוותרים, שאתם מוכנים לעשות את הדרך כי החיים שלכם יקרים מכל.

תגובה אחת על “מהי שמחה ולמה צריך את זה בכלל?” :

  1. היי, זו תגובה.
    כדי לשנות, לערוך, או למחוק תגובות, יש לגשת למסך התגובות בלוח הבקרה.
    צלמית המשתמש של המגיב מגיעה מתוך גראווטר.

כתוב תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם באתר.

ניתן להשתמש בתגיות HTML ובתכונות אלה: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • מוזמנים לדבר איתי,

    תמי גינזבורג

    לבחור בחיים מתוך שמחה